Cтворення ресурсних зон для розвитку дітей з особливими освітніми потребами Відхилений остаточно

Доданий
27.02.2018
Номер
16
Освіта

Адаптація, модифікація та осучаснення психолого-педагогічного середовища інклюзивно-ресурсного центру шляхом облаштування у ньому ресурсних зон розвитку дітей, сучасним інтерактивним та розвиваючим обладнанням, щоб максимально реалізувати потенціал кожної дитини, покращити розвиток, адаптацію і соціалізацію дітей з особливими освітніми потребами.

Автор проєкту
Бюджет
226 766 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вулиця Вокзальна, 46, Буча

Опис

Мета проекту

В ресурсних зонах розвитку дитина, перебуваючи в комфортній, розвиваючій атмосфері за допомогою педагога розширює знання про навколишній світ, покращує: соціально-побутове орієнтування, моторику, сенсорний розвиток, стан емоційно-вольової сфери, навчальну діяльність, рівень самообслуговування, комунікативну сферу, тощо.
Вдосконалення зон розвитку дають можливість підвищувати ефективність розвитку, навчання, соціалізації дітей з особливими освітніми потребами.

Проблема

Актуальність проблеми інклюзивної освіти в місті Буча пов’язана, насамперед, з тим, що число дітей, які потребують психолого-педагогічної допомоги, неухильно росте. Щоб розвивати та адаптувати таких дітей в соціумі необхідне сучасне інтерактивне та розвиваюче обладнання і меблі. Інклюзивно-ресурсний центр охоплює всіх дітей міста з особливими освітніми потребами, тому, саме тут, є потреба облаштування ресурсний зон розвитку для цих дітей.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування

Створення в інклюзивно-ресурсному центрі інклюзивного середовища (ресурсні зони розвитку дитини) для навчання, розвитку, соціалізації дітей з особливими освітніми потребами, яка буде відповідати сучасним європейським стандартам. Облаштування зон розвитку є важливим кроком на шляху створення ефективного середовища для дітей з особливими освітніми потребами. Оскільки необхідно задіювати різні сфери, залежно від потреб кожної окремої дитини, у центрі повинні бути зібрані стимулятори, які діють на всі сенсорні сфери дітей, моторний розвиток, емоційно-вольову, комунікативну сферу, тощо.

Для кого цей проект

Створення умов для психічного, розумового, фізичного і духовного розвитку дітей з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років у місті Буча на базі міського інклюзивно-ресурсного центру.

План заходів

І етап: 1. Написання проектної документації для отримання коштів на реалізацію проекту. 2. Просування проекту. ІІ етап: 3. Пошук, замовлення і закупівля спеціального обладнання та облаштування приміщення інклюзивно-ресурсного центру. 4. Систематичні розвиткові заняття з дітьми з особливими освітніми потребами у тому числі з дітьми з інвалідністю (від 3 до 18 років) в залежності від характеру порушення. 5. Можливість проведення занять з дітьми різними фахівцями у одному приміщенні (психолог, дефектолог, логопед), максимальна задіяність площі приміщення. 6. Проведення психолого-педагогічних занять та використання елементів снюзелен терапії у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами в осучаснених багатофункціональних зонах розвитку дітей. 7. Постійно займатися з дітьми.

Ключові показники оцінки результату проекту

Створення осучаснених багатофункціональних зон розвитку в міському інклюзивно-ресурсному центрі. Після втілення проекту психолого-педагогічні заняття допоможуть дітям з особливими потребами(від 2 до 18 років) зменшити рівень тривожності, спалахи роздратування, невротичні стани, прояви агресивності, покращити навчальну діяльність, соціалізацію, стан загальної та дрібної моторики, тощо.