Безбар'єрність вул. Героїв Майдану Брав участь

Доданий
15.04.2021
Номер
78
Соціальний захист

Одна з ключових вулиць міста, яка на 90% є пішохідною, до сьогодні залишається доступною не для всіх жителів та гостей міста. Причина полягає в наявності численних бар'єрів у вигляді бордюрів та ненормативних пандусів, що робить неможливим пересування осіб на кріслах колісних та небезпечним для батьків з дитячими колясками та інших маломобільних громадян. Проєкт пропонує розв'язання цієї ситуації.

Автор проєкту
Бюджет
493 000 грн
Розрахунок бюджету
Район
м.Буча

Опис

Проблема

Вулиця героїв Майдану - одна з ключових вулиць міста Буча, яка містить протягом всього шляху велику кількість соціально значущих об'єктів (торговельні центри, відділення Укрпошти, ринок, Ощадбанк тощо), зокрема, площі та сквери. Ця вулиця переходить в велосипедний шлях до Бучанського міського парку, що сполучає його з вокзалом.

Проте чи доступний цей шлях всім? - Ні.

На шляху містяться численні перешкоди для людей з інвалідністю, батьків з дитячими колясками та інших маломобільних груп населення. Серед них пандуси, які виконані з порушеннями та є небезпечними для використання, відсутні пониження тротуарів, що фактично не дає можливості пересуватися ними, різноманітні бровки та вибоїни, що також ускладнює рух.

Герої, які втратили своє здоров'я на Майдані та на війні також вимушені уникати цієї "пішохідної" вулиці, яка названа в їх честь. Так не має бути!

Мета проекту

Проєктом передбачається проведення моніторингу та ремонтних робіт по вул. Героїв Майдану, з метою усунення всіх наявних бар'єрів, які роблять неможливим пересування вулицею вагомої частини населення.

Вулиця має бути взірцевою, адже по суті є пішохідною артерією міста, якою щодня пересуваються тисячі людей різних вікових та соціальних груп. Важливо встановити не тимчасові, а капітальні конструкції, які не тільки слугуватимуть багато років, а й будуть показовими прикладами належної доступності та ставлення до жителів та гостей міста.

Пониження також мають бути виконані з мінімальними ухилами та в один рівень з асфальтовим покриттям, адже цим шляхом пересувається багато людей з колясками, на колясках, роликах, самокатах тощо.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування

Для розв'язання даної проблеми необхідно провести низку дій, а саме:
1. Розробити проєкт реконструкції зі збереженням індивідуального стилю, який відповідатиме ДБН В.2.2-40:2018 Інклюзивність будівель і споруд
2. Розробити проєктно-кошторисну документацію, яке враховуватиме реконструкцію трьох пандусів з кутом нахилу до 5% (не більше 3 градусів), які розташовані на пішохідній частині вулиці між вул. Енергетиків та пров. Санаторний, а також чотирьох понижень тротуару (Укрпошта - провулок Санаторний 2 шт. - Парк Диво).
3. Провести ремонтні роботи у строгій відповідності проєкту під наглядом громадськості.

Примітка: Бюджет може змінюватися в залежності від вартості проєкту, але попередній прорахунок дозволяє виконати ці роботи.

Цільова аудиторія проекту

Жителі та гості міста Буча, люди з інвалідністю, батьки з дитячими колясками, люди поважного віку, користувачі персонального електротранспорту, велосипедисти та інші маломобільні групи населення.

План заходів з реалізації проекту

Червень 2021 - ухвалення рішення та розробка дизайн-проєкту
Липень 2021 - розробка проєктно-кошторисної документації (проведення тендеру, якщо потрібно)
Серпень - Вересень 2021 року - ухвалення рішення та виконання ремонтних робіт
Вересень 2021 року - публічне відкриття до Дня міста

Ключові показники оцінки результату проекту:

Економічні - підвищення привабливості міста для пішоходів та власників приватного електротранспорту (пішохідний маршрут від вокзалу до Бучанського міського парку)
Соціальні - зменшення суспільної напруги та підвищення сталої мобільності для маломобільних груп населення. Перші кроки з реалізації Стратегії безбар'єрності прийнятої з ініціативи Олени Зеленської

Локалізація проекту

м. Буча, вул. Героїв Майдану - від вокзалу до парку Чудо.

Фотографії

Відповідальні підрозділи

КП "Бучасервіс"